نکاتی درباره ی سرخ کن ها که نمی دانستید
این روزها خانم ها به دنبال کالاهایی در آشپزخانه خود هستند که علاوه بر بالابردن سرعت پخت آنها ،آشپزی راحت و بی در دسری را برای کاربران به ارمغان بیاورد.
یکی از این کالاهای محبوب در بین خانم ها سرخ کن ها هستند،وسیله ای که خانم های خانه دار را از ایستادن مداوم پای گاز وسرخ کردن مواد غذایی در ماهیتابه نجات می دهد.
باتوجه به محبوبیت این کالا ، در این مقاله سعی داریم تا ضمن معرفی این دستگاه محبوب ،به بررسی برخی از نکات مهم برای خرید این کالا با برند و قیمت مناسب بپردازیم.
سرخ کن چیست؟
همانطور که از نام این دستگاه مشخص است ،سرخ کن ها وسیله ای برای سرعت بخشیدن به سرخ کردن مواد غذایی در حرارت معین است.
این دستگاه از یک المنت گرم کننده و یک محفظه برای روغن تشکیل شده است و ساختار پیچیده ای ندارد .
سرخ کن های امروزی از یک سبد فلزی برای نگهداری و یک تایمر با هشداردهنده صوتی تشکیل شده اند ،از دیگر قسمتهای متشکل سرخ کن ها میتوان به : دستگیرهای كه سبد را به داخل روغن پایین و بالا میبرد، مقیاسی برای جلوگیری از سرخ شدن بیش از حد غذا، سیستم بادگیری كه موجب كاهش بوی متصاعد شده از غذای در حال سرخ شدن میشود، فیلتر روغن برای افزایش طول عمر استفاده از آن و سیستمهای الكتریكی و مكانیكی كنترل درجه حرارت هستند.
از این دستگاه برای آماده كردن بسیاری از فستفودها و سرخ و برشته كردن آنها استفاده می شود ،از آنجا كه المنت گرمكننده در سرخكنهای الكتریكی در تماس با روغن قرار دارد، اتلاف انرژی در آنها بسیار كم است.جنس سرخكنها معمولا از استیل یا فولاد نرم می باشد، استیل كمتر از فولاد نرم ،خورده میشود؛ بنابراین سرخكن استیل طول عمر بیشتری، نسبت به جنس فولاد نرم دارد. سرخكنها دیگهایي به شكلهای مختلف دارند که متداول ترین آنها ،سرخ کن هایی با دیگ گرد هستند.
اگر بخواهیم به تاریخچه سرخ کن ها بازگردیم ،اولین بار در سطح دنیا ،سرخ کردن مواد غذایی در منطقه خاورمیانه صورت گرفت ،البته تاریخ معینی در دست نیست ولی انسان ها از حدود 4000 سال پیش مشغول به سرخ کردن مواد غذایی بوده اند .
سرخ کردن نوعی روش پخت است که مواد غذایی در آن با روغن خوراکی پخته می شوند روش سرخ کردن به تمدن مصر و حدود ۳۵۰۰سال پیش از میلاد بر می گردد، آن ها برخی کیک هایی که شبیه به دونات بوده را اینگونه طبخ می کردند. شرکت فرایمستر اولین شرکت تولیدکننده در تولید سرخ کن های صنعتی می باشد، اولین سرخ کن این شرکت در سال ۱۹۳۵ به صنعت فست فود و رستوران وارد شد.
سرخ کن ها اختراع نسبتا جدیدی هستند که امروزه در بسیاری از خانه ها و آشپزخانه های رستورانی کاربرد دارد. آن ها از روغن کمتری نسبت به سرخ کن های سنتی و ماهیتابه های قدیمی استفاده می کنند و غذاهای خوشمزه ای را بدون یک ذره چربی اضافی تولید می کنند. بهترین سرخ کن ها فضای بسیار کوچکی را برای خطای پخت و پز باقی می گذارند.
سرخ کن ها مواد غذایی را باسرعت بالا و در یک حرارت معین سرخ میکند.این دستگاه ساختمان پیچیده ای ندارد وو به راحتی مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی سرخ کن ها به سه دسته زیر تقسیم بندی میشوند :
- سرخ کن های معمولی : این نوع سرخکنها با یک المنت و یک محفظهی روغن، انواع مواد غذایی را در درجههای مختلف سرخ میکنند. ظرفیت بالا، قیمت مناسب، غذایی ترد و خوشمزه از ویژگیهای این سرخکناست.
- سرخ کن های کم روغن یا بدون روغن : سرخ کن های بدون روغن یا کم مصرف هم نمونه هایی هستند که غذا را در حقیقت بدون نیاز به روغن، با استفاده از فن آوری جریان سریع هوا سرخ می کنند، استفادهی آسان، شستوشوی راحت، ساخت غذایی سالم و یکنواخت با روغن کم و عدم نظارت و سرکشی مستمر از جمله نقاط قوت این سرخکن است.
- مینی سرخ کن ها: نحوه عملکرد آنها مانند سرخ کن معمولی است ، ولی در اندازه های کوچک تر . این اندازه کوچک تر باعث می شود برای استفاده خانواده های کم جعیت مفید تر باشد . همچنین اندازه کوچک باعث صرفه جویی در مصرف روغن می شود . به این ترتیب که شما تعداد دفعات بیشتر مواد را داغن مینی سرخ کن قرار می دهید . و در پایان کار مقدار کمتری روغن ( غیر قابل استفاده ) در انتهای سرخ کن باقی میماند.
علاوه بر دسته بندی کلی ،سرخ کن ها از نظر ظرفیت مخزن روغن یا مواد غذایی ،قدرت المنت و انواع ویژگی های آنها بایکدیگر متفاوت هستند ،البته از آنجایی که این روزها سرخ کن ها به دلیل میزان مصرف روغن محبوبیت خود رااز دست دادند ،سرخ کن هایی با عنوان سرخ کن های بدون روغن و بامصرف روغن پایین روانه بازار شدند .
البته از نظر انرژی مصرفی، نیز سرخ کن ها به چند گروه تقسیم بندی می شوند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
1-سرخ کن برقی :
سرخ کن برقی رایجترین نوع سرخ کن است. این نوع سرخ کن ایمنتر از نوع گازی آن است، اما روغن در آن دیرتر از نوع گازی داغ میشود. بنابراین اگر مدتزمان داغ شدن روغن برایتان مهم است، باید به این نکته توجه کنید. بیشتر سرخ کنهای برقی در اندازههای کوچک و خانگی هستند و بنابراین برای سرخ کردن غذاهای حجیم مانند مرغ یا بوقلمون کامل مناسب نیستند.
2—سرخ کن گازی:
سرخ کنهای گازی برای فضای بیرون طراحی شدهاند و ایمنی آنها کمتر از سرخ کن برقی است،این سرخ کن ها مواد غذایی را ترد تر و خوشمزه تر تحویل میدهند و به همین علت محبوبیت زیادی در بین مردم دارند . بهترین مکان برای استفاده از سرخ کن گازی در فضای باز و بالکنی است که سرپوشیده نباشد. معمولا اندازه آنها از سرخ کن برقی بزرگتر است، بههمیندلیل بیشتر سرخ کنهای تجاری گازی هستند.
3-ایرفرایر یاهواپز:
هواپزها در اصل سرخ کن به حساب نمیآیند چراکه مواد غذایی در روغن و یا سرخ کدن آماده مصرف نمی شوند ،بااینحال آنها را در دسته سرخ کنها قرار میدهند. ایرفرایرها از فناوری خاصی استفاده میکنند که در آن غذا از هر طرف بهشکل یکسان گرما میبیند و غذایی کاملا ترد تحویل میدهد که مغز آن آبدار است. درست است که غذاهای سرخشده به این روش خیلی خوشمزه و سالم هستند، اما نتیجه با غذای سرخشده واقعا متفاوت است. ایرفرایرها ایمنی بیشتری نسبت به سرخ کنهای دیگر دارند و تمیزکردنشان راحت است. بسیاری از افرادی که خوردن غذاهای سرخشده در روغن برایشان مضر است میتوانند از این شیوه برای سرخکردن استفاده کنند. ایرفرایرها نسبت به سرخ کنهای دیگر گرانترند، اما با حجم روغنی که در سرخ کنهای دیگر هدر میدهید، مسلما استفاده از ایرفرایر در درازمدت به صرفه خواهد بود.
در ادامه جدولی طراحی کردیم تا به صورت خلاصه به بررسی این سه مدل سرخ کن بپردازیم.
سرخ کن برقی | سرخ کن گازی | ایرفرایر | |
ایمنی | ایمنی متوسط دارد | ایمنی آن از دومدل دیگر کمتر است | ایمنی آن از دو مدل دیگر بیشتر است. |
محل استفاده | مناسب برای فضای بسته و آپارتمان | مناسب برای فضاهای باز | مناسب برای فضای بسته و آپارتمان |
قیمت | ارزانتر از ایرفرایر است | ارزانتر از ایرفرایر است | گرانتر از نوع برقی و گازی است |
بازدهی | روغن در آن دیر داغ می شود | روغن سریع داغ می شود | نیازی به داغ شدن روغن ندارد |
نتیجه کار | خوشمزه و ترد | خوشمزه و ترد تر از نوع برقی | سالم و ترد با مغز آبدار |
غذاهای قابل پخت | مناسب برای غذاهای کوچک مانند سیب زمینی؛مرغ تکه شده و میگو | مناسب برای غذاهای بزرگتر مانند مرغ و ماهی کامل و بوقلمون | مناسب برای انواع غذاها ولی نه برای مرغ کامل یا بوقلمون |
نکاتی برای خرید سرخ کن ها
1-بودجه و نوع سرخ کن را مشخص کنید.
مانند خرید هر وسیله دیگری در وهله اول باید نوع نیاز خودتان را مشخص کنید به این معنی که باید بدانید چه نوع سرخ کنی برای چه تعداد افراد مد نظرتان است و سپس بودجه مد نظر خودتان را مشخص کنید.
سعی کنید هنگام خرید سرخ کن موردنظر خود ،همه ی جوانب را در نظر بگیرید تا سرخ کنی خریداری نکنید که در آینده شما را به دردسربیاندازد.
همچنین بهتر است به نوع ظرف روغن سرخ کن توجه کنید. بهتر است ظرف روغن از نوع استوانه ای باشد تا بتوان به راحتی قطعات بزرگ تر غذا را در آن جا داد. ظروف روغن چهارگوش برای خانواده های کم جمعیت مناسب ترند. این عمق برای اینکه روغن کافی در ظرف جای گرفته و مواد غذایی نیز به راحتی در آن شناور شوند، مناسب است. فراموش نکنید که روغن تنها باید نیمی از ظرف را پر کند. طبعا اگر این ظرف متحرک باشد، شست وشو و تمیز نگهداشتن آن به مراتب ساده تر خواهد بود.
2-به توان دستگاه توجه کنید.
بیشتر سرخ کنها توانی در حد ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ وات دارند. هر چه توان دستگاه بالاتر باشد، روغن سریعتر داغ میشود و بنابراین زمان کوتاهتری برای آماده شدن سرخ کن نیاز خواهید داشت.
3-به سبد سرخ کن توجه کنید.
سرخ کن ها دارای دو نوع سبد هستند :دستی و آسانسوری .نوع آسانسوری آسیب پذیر تر هستند یعنی ممکن است غذا،کفگیر یا هر وسیله دیگری در آن گیر کند.
سبد سرخ کن میتواند در بسیاری از موارد میتواند بسیار کارآمد و پرکاربرد باشد اما گاهی لازم است تا مواد در روغن بدون واسطه ای مانند روغن قرار بگیرند و سرخ شوند ،در این صورت باید از کفگیری که به ظرف صدمه نزند استقاده شود.
توجه داشته بسد که سبد روغن بایدجایی برای قرار گرفتن در بالای روغن داشته باشد تا روغن اضافی مواد از آن خارج شود امااین نکته را هم توجه داشته باشید که سبد های سرخ کن آسانسور دارزودتر از نوع دستی خراب می شوند.
4-از سرخ کن هایی با چراغ های هشداردهنده استفاده کنید.
یک دستگاه سرخ کن مطمئن ،سرخ کنی با چراغ هایی برای نشان دادن وضعیت پخت در محفظه است، پس سرخ کنی تهیه کنید که چراغ نشان دهنده وضعیت داشته باشد. توجه داشته باشید که چراغی که تنها روشن بودن دستگاه را نشان دهد چندان کاربردی ندارد؛ بلکه منظور چراغی است که آماده بودن دستگاه و رسیدن آن به درجه حرارت مطلوب را به شما نشان دهد.
5-سرخ کن تایمردار بخرید.
سرخ کن های بدون تایمر نسبت به نوع تایمردار آن مزیت بیشتری دارد چراکه کاربران برای پخت مواد غذایی معمولا برنامه و تایم خاصی را در نظر می گیرند .بنابراین کاربران میتوانند پس از آماده شدن روغن تایمر را بر روی زمان مورد نیاز پخت تنظیم کنند. به این صورت نیاز نیست در بقیه زمان پخت مراقب سرخ کن باشند، بلکه می توانند آن را ترک کرده و به بقیه کارهای خود بپردازند.
6- به جنس لایه داخلی سرخ کن دقت کنید.
همواره سعی کنید به دنبال سرخ کنی بروید که جنس لایه داخلی آن از نوع نچسب باشد تا هم شستشوی راحت تری داشته باشد و هم دورریز غذایی کمتری نسبت به دستگاه های دیگر داشته باشد.